Fakty o gospodarstwach ekologicznych

Gospodarstwo ekologiczne, to takie, gdzie nie wykorzystuje się sztucznych nawozów, regulatorów wzrostu, pestycydów, ani innych dodatków żywnościowych. Produkty roślinne oraz zwierzęce, które się tam wytwarza to składniki, z jakich robiona jest żywność ekologiczna. Stosowanie jej w codziennym jadłospisie stało się w ostatnich latach bardzo popularnym sposobem na życie. Wynika to z przekonań, według których musimy dbać o środowisko, jak największą naturalność tego co spożywamy i wykorzystujemy w gospodarstwie domowym.

 

Jesteśmy przekonani, że żywność ekologiczna jest znacznie korzystniejsza i zdrowsza dla całego naszego ciała. W rzeczywistości nie ma żadnych oficjalnych badań obalających te przekonania, jednak sam fakt ekologicznej etykiety nie sprawia, że produkt ubogi w witaminy będzie uzupełniał braki w organizmie. Warto także pamiętać, że jakość i walory smakowe wynikają z uprawy oraz warunków hodowli, gdzie składniki spożywcze są produkowane. Stosowanie nawozów, środków ochrony przeznaczonych dla roślin nie jest tak istotne w tej kwesti, jak gleba i jej jakość oraz panujące warunki atmosferyczne.

Author: igalo24.pl