Dlaczego popcorn nie jest zdrową przekąską?

Chyba każdy lubi popcorn. Ziarna kukurydzy stały się przekąską, którą pokochały miliony konsumentów na całym świecie. Czy warto po niego sięgać i czy jest tak naprawdę zdrowy? Ile kalorii ma popcorn? Na te wszystkie pytania postaramy się opowiedzieć w niniejszym tekście.

Dawne początki popcornu

Choć przekąska ta najmocniej kojarzy się nam z ciemnymi wnętrzami sali kinowych, jej pochodzenie jest jednak zdecydowanie bardziej dawne.

Najwcześniejsze udokumentowane wzmianki o spożywaniu tak przetworzonych ziaren kukurydzy pochodzą z początków XIX wieku, jednakże były one spożywane znacznie wcześniej. Niektórzy badacze twierdzą, że nawet ponad 3000 p. n.e.

Na masową skalę popcorn zaczął być wytwarzany, gdy cukiernik Charles Cretos stworzył maszynę do produkcji tej przekąski. A jak wytwarza się popcorn?

Jak wygląda proces powstawania popcornu

Wytwarzanie popcornu stanowi naprawdę prosty proces. Wykonuje się go z wyselekcjonowanych ziaren kukurydzy, które poddaje się działaniu bardzo wysokiej temperatury. Ich pęcznienie i pękanie jest spowodowane nagłym obniżeniem ciśnienia.

Ile kalorii ma popcorn?

Same nasiona kukurydzy są naprawdę zdrowe. Niestety na skutek dodawania do przekąski dla smaku soli i tłuszczów, jej wartość kaloryczna potrafi przekraczać nawet 500 kcal w 100 gramach produktu. A to zdecydowanie sprawia, że nie jest on mile widziany w jadłospisu osób odchudzających się.

 

Author: igalo24.pl